ESC-finalen. Sverige levererar storstilat.

Nu är det över.
Malmös gator sopas rena från konfetti och fjädrar. Sverige lättar några millimeter när ca 70 000 turister lämnar landet efter en glittrande vecka.
Och inte behöver vi skämmas för oss inte, de enda tekniska missarna skedde mig veterligen i eftersnacket då producentens instruktioner överröstade de talande i studion.
En förinspelad Zlatan hälsade Europa välkomna till hans hemstad till tonerna av Björn, Benny och Avicci.
Alla artister tågade in på den mycket omtalade och hyllade bron som löpte över publikhavet.
Petra Mede kändes på topp och trots min något avoga inställning till henne som programledare, kan jag inte annat än att lyfta på hatten.
 
Ingenting var givet inför denna finalkväll och även om Danmark uttalats som favorit kändes det inte som en självklarhet att de skulle stå som segrare.
I mitt tycke höjde alla tävlande bidrag ribban denna kväll och det kändes länge som det skulle bli en strid på kniven. Det visades inte minst i den något spretiga röstningen där Grekland till en början länge nosade på guldplatsen. Det skulle ha varit mycket intressant att se hur de hade hanterat en seger. Kanske hade de fortsatt på inslagen väg och hållit finalen i ett köpcenter invid en rulltrappa, precis som de gjorde i deras uttagningar i fjol. Det skulle ju vara glamouröst.
 
I greenroom stissade en överspänd och i manuskorten konstant läsande Eric Saade.Skämskudden kunde inte skydda mig tillräckligt snabbt och Eric får nog ses som SVT:s enda miss i produktionen.
Vem som ansåg det var på sin plats att tilltala Danmarks sångerska Emmelie de Forest med #beautifulgirl och Petra Mede med #MILF är mycket oklart. Men jag hoppas Eric håller sig till sång och dans fortsättningvis.
 
Petra Mede ledde ett smått briljant nummer som i detalj beskrev oss svenskar. Detta nummer innehöll såväl Carola i egen hög person och kvällens andra homo-kyss då två män vigdes på scen. Huruvida denna fick folk att trilla ur de Europeiska sofforna vet vi inte men två män som pussas ses ändå som banbrytande i såna här sammanhang. Heja Sverige!
 
Loreen genomförde ett fullkomligt magiskt framträdande iförd växelvis fjäderskrud och släp. Hennes nummer avslutades högt upp i luften på en upphöjd scen till tonerna av Euphoria. I och med detta bevisades även att ingen annan artist överhuvudtaget nådde hennes nivå denna kväll .
 
Robin Stjernberg hade ändrat såväl framträdande som kläder, dessvärre till det sämre i båda fallen. Tycker ändå han gjorde bra ifrån sig och borde nog kunnat få en bättre placering än den fjortonde han tillslut hamnade på.
Några andra som också borde förtjänat bättre placeringar var Finland och Irland som hamnde 24  respektive 26 och sista plats. Detta skulle kunna benämnas som kvällens skrällar då båda tidigare varit  topp-tippade.
Att Christer Björkman mest såg Robin som birollsinnehavare blev tydligt i eftersnacket då Christer sattes bredvid honom, klappade honom på axeln och sedan nonchalerade denna unga talang för att istället enbart tala om sina egna prestationer som spindel i detta enorma ESC-nät.
 
Både Yohio, i egenskap av röstpresentatör för Sverige, och den i Köpenhamn placerade SVT-reportern hejade / lämnade över till Stockholm vilket återigen visar på det ologiska att tävlingen faktiskt hölls i Malmö.
Vart vinnarlandet väljer att hålla finalen blir spännande att se, Köpenhamn eller Odense, vad tror ni?