Åka fel är det nya svarta.

Ibland blir man lite distraherad.
Som när man lyssnar på musik och försvinner i sin egen värld. Och då händer det att man faktiskt vaknar upp i en helt ny värld. 
 

Jag har den senaste tiden dragit på mig en ful vana. 
Givetvis inte medvetet, utan faktiskt ganska överraskande. När denna nya vana gör sig påmind sker det nämligen mycket effektfullt. 
Lite som när man vaknar och tror att man försovit sig, ja lite så är det att titta upp och inse att man åkt åt hel fel håll. Inte en station utan gärna så långt att man inte ens vet att nämnda ort ligger i Stockholm.
Örnsberg är ett ypperligt exempel på en sådan ort. Hade aldrig hört talas om den innan jag för nån vecka sedan plockade ur lurarna ur öronen och förvånad blickade ut över detta främmande ställe. 
Det ligger dessutom på en helt annan tunnelbanelinje än min egen. 
Vid tillfället har jag alltså 1) insett att jag har tagit tåget åt fel håll 2) stigit av vid slussen för att ta tåget tillbaka på motsatt sida av perrongen 3) inte noterat att detta kunde vara röd linje och inte grön och därför glatt fortsatt till just Örnsberg. 
Hur kan det då gå så snett?  
Jag vill gärna skylla det på spotify. 
När mina öron fylls av ljuvliga toner och min blick är fast på min smartphones glasklara skärm...så försvinner allt omkring.
Utan musiken skulle jag naturligtvis reagera vid felåkning så fort den elektroniska stämman i tåget ljuder..men under rådande omständigheter..nej.
 
Detta är inte något som enbart sker nattetid, vilket jag förmodar är det första som slår er som läser. 
Senast nu på förmiddagen när jag skulle till Karolinska sjukhuset klev jag på fel buss och hamnade vid Odenplan. En sträcka som innefattar tre stationer av potentiella aha-upplevelser innan jag verkligen insåg att jag satt mig 4:an och inte 3:an. 
Därför fick jag springa i ösregnet tillbaka till St. Eriksplan för att hinna med rätt linje till min läkartid.
Det här med att åka fel i Stockholms lokaltrafik tre gånger på några månader får väl ses som det nya svarta helt enkelt, men säkrast är nog om jag loggar ut från tekniken under mina resor och istället kopplar in tankeverksamheten.