Melodifestivalen. Finalen: Måns seger var lika självklar som Loreens.

Melodifestivalfinalen bjöd på mycket, utom kanske det viktigaste. Spänning.
Och ingen produktion i världen hade kunnat skapa spänning eftersom det stod klart redan från början att Måns skulle gå segrande ur striden. 
Däremot bjöds det på en rejäl skräll då Kvinnaböske hamnade på en fjärdeplats ( alltså före Saade), något som inte ens den mest rutinerade Mello- fantast kunnat förutse. Men uppenbarligen hade alla Sveriges pensionärer vaknat till och tokröstat då detta energiknippe till 70-åring svingat guran på logen. 
Samir drog i sin t-shirt långt fler gånger än Ewald drog sig i skrevet under hela fjolåret och den stora behållningen med "groupie"-numret var att de uppträdde i #slutanäthata-tröjor. 
Conchita förgyllde kvällen med två nummer och överglänste i vanlig ordning alla andra artister. 
Tävlingens andra sammanklAPPning gick av stapeln då SVTs app kraschade halvvägs in i tävlingen. 
Den norska gruppen Ylvis medverkan i pausen ställer jag mig ganska frågande till. Att Lili & Susie därtill "lekte med sångarens bollar" kanske skapar ännu fler frågetecken. Men jag kanske bara är för gammal för att roas. 
Den jojkande Jon Henrik skapar tydligen stor förtjusning ute i vårt avlång land och rodde hem andraplatsen. Själv förstår jag inte riktigt varför. Mest undrar jag varför det krävts fyra personer till att skapa en jojk. Ett visset träd och läskiga gastar som hänger från taket faller mig inte heller i smaken. 
Bästa show tycker jag, Måns streckgubbar till trots, bör tilldelas Mariette. Som förövrigt borde hamnat tvåa och inte trea.
Bäst energi hade Isa som tyvärr inte skrällde som jag förutspått. Men hatten av för denna 16-åring ( även om den presenterade parallellen till Carola kändes i överkant). 
Min egen stora glädje hade i vanlig ordning sitt ursprung i Magnus Carlsson. Jag blir nästan religös när jag hör hans bidrag. Euforiskt! I en bättre värld hade Magnus Carlsson kunnat vinna. 
Måns blev historisk iom gårdagens seger och vann med större marginal än någon annan lyckats med. 
Att han vann med större marginal än när Loreen vann beror dock kanske snarare på gårkvällens motstånd än låtens kvalitet. Men jag har inget emot att låta Måns resa till Österrike och representera vårt land. En riktigt värdig vinst efter att ha fått alla tolvor utom två av internationella juryn och överlägset flest från folket. 
 
Förresten, har någon hört nåt från Saade? 
 
Och hörrni, tack alla ni för detta Mello-år! 
Tycker att det är smått fantastiskt att så många vill läsa om vad jag anser om denna cirkus. 
Tack tack tack.  
 
 
#melfest - final - melodifestival